Poppenkast

Georganiseerd complotdenken in Vlaanderen

Belfort-group en de Vrijmetselaars, of: hoe recycleer ik een theorie uit de 18e eeuw

leave a comment »

De Belfort-group o.l.v. van Peter Vereecke is ontstaan uit de Citizens In Action Belgium, die met een website op ning.com de lokale afdeling (willen) vormen van een grotere, wereldwijde “beweging” van “ongeruste burgers”. Hoewel kernlid van de Belfort-group Rudy Van Damme recent twijfels uitte over de euh.. “juistheid” van de theorieën van de grote complotmeester Alex Jones (naast David Icke ongetwijfeld ook lichtend voorbeeld van Peter Vereecke en kornuiten), zijn de invloeden van Jones op de paranoïde gedachtenwereld van de Belforters niet te miskennen. En naast het discours van Amerikaanse complottheoretici neemt de Belfort-group ook de imagery over, zo getuigen onderstaande knutselwerkjes. Voor alle duidelijkheid: men wil suggereren dat (Obama en) Herman Van Rompuy psychopatische moordenaars zijn die in een duivels complot zitten om de wereldbevolking drastisch uit te dunnen.

We zien in de teksten die de Citizens In Action op hun blogs en discussieforum posten dat er een obsessie bestaat met geheime genootschappen (uiteraard), zo bijvoorbeeld met de vrijmetselaars. Een Facebookspoor van Belfort-group kernlid Gerry Nelissen volgend komen we uit bij een blog genaamd belgianilluminati.blogspot.com, alwaar de anonieme auteur speculeert over kabbalistische symbolen verstopt in het Vlaamse landschap en ons o.a. vertelt dat Karel De Gucht lid is van de loge in Aalst. U begrijpt: met deze informatie voorhanden zal de gemiddelde Belfort-groupie concluderen dat vrijmetselaar Karel De Gucht lid is van de satanistische Illuminati, en daarom ook mee schuldig is aan de vermeende uitroeiing van de wereldbevolking.

Gerry Nelissen is ook bezeten door occulte symbolen, zo blijkt uit de foto’s die hij heeft geupload naar de Citizens In Action website. Het is niet duidelijk waarom hij zich (als “voedingsexpert” verantwoordelijk voor de werkgroep Codex Alimentarius) bezighoudt met het zoeken naar ingebeelde patronen in landkaarten van de VS, maar het heeft alvast een zweempje van compulsief en irrationeel gedrag. Avontuurlijk en puberaal had ook gekund. Maar helaas proberen de heren Gerry, Rudy en Peter met de Belfort-group iets serieus uit de grond te stampen, dus nemen we aan dat het ook allemaal serieus bedoeld is. Een voorbeeldje:

We gaan er van uit dat de meeste leden van de Belfort-group vrijmetselaars vereenzelvigen met satanistische Illuminati. De idee dat vrijmetselaars betrokken zouden zijn bij een wereldwijd complot is niet nieuw, en zou voor het eerst aan een menselijk brein ontsproten zijn in 1786, waarna het neerslag vond in een boek dat vooropstelde dat een alliantie van vrijmetselaars, Illuminati en Jezuïten een wereldrevolutie plande. Zo zien we hoe de op het eerste zicht onverenigbare Karel De Gucht en Herman Van Rompuy voor de Belfort-group gemakkelijk samen in het duivelse plaatje passen. Het satanistische element in de complottheorieën werd geïntroduceerd in de jaren 1890. En voor verdere, minder onschuldige implicaties verwijzen we graag naar de volgende blogpost.

De vrijmetselarij is in het verleden reeds vaak slachtoffer geweest van complottheoretici, wegens het geheime karakter van het genootschap. Anderzijds is er de laatste jaren zoveel opheldering en openheid gekomen van binnenuit, dat men kan stellen dat er zo goed als geen echte geheimen meer bestaan rondom de vrijmetselaars, hun ideeën en rituelen. Zo werd er niet zo lang geleden nog een reportage uitgezonden op Canvas die de Belforters misschien maar eens rustig moeten bekijken.

Klik hier om de reportage te bekijken

Terzake achtergrondinformatie bij de reportage:

Vrijmetselaars streven naar universele broederlijkheid en vervolmaking van de mens. Ze beschouwen zichzelf als bouwmeesters die werken aan de weg die daartoe moet leiden. Maar hoewel ze geloven in de eenheid tussen mensen zijn ze toch verdeeld in twee stromingen. Eli Peeters is de grootmeester van de reguliere Grootloge van België. De 1600 leden geloven in het bestaan van een opperbouwmeester, een god. Wetenschapsfilosoof Jean Paul Van Bendegem behoort tot de irreguliere of liberale loge. Hij en de andere leden zijn atheïst. Guy De Troyer heeft de twee vrijmetselaars samengebracht voor een gesprek over wat hen bindt en wat hen scheidt. vanavond ziet u zijn reportage.

Plaats een reactie